Online Πληρωμή

Οδηγός περιοχής

Η περιοχή μας

Με ορμητήριο τον «Αλογόπορο» μπορεί κανείς να ξεκινήσει την περιπέτεια ανακάλυψης της ευρύτερης περιοχής του Τρίκερι, καθώς και του ακραίου κομματιού του μαγνησιώτικου ακρωτηρίου που σχηματίζει το Τισαίον Όρος ως φυσική προέκταση του Πηλίου.

Η περιοχή διαθέτει ιστορία νεώτερη αλλά και παλαιά που χάνεται στα βάθη του χρόνου, αφού ιδιαίτερα το Νησί, πρώτη εστία των προγόνων μας στην περιοχή, κατοικείται τουλάχιστον από την τρίτη χιλιετία, με αναφορές γι` αυτήν στα διαδραματισθέντα στην Αργοναυτική  Εκστρατεία και τον Τρωικό Πόλεμο.

Αργότερα στους κλασικούς χρόνους η περιοχή επανέρχεται στην ιστορία κατά τους περσικούς πολέμους σαν μια περιοχή με ιδιαίτερη στρατηγική θέση.Θέση που αργότερα και στην πρόσφατη ιστορία, το Τρίκερι εξακολούθησε να κατέχει ελέγχοντας Αιγαίο και Παγασητικό.
Αυτό, καθώς και η αδάμαστη φύση των κατοίκων, του πιστώνει μια σημαντική παρουσία στην επανάσταση του 1921 όπου διέθεσε χρήματα, πλοία και έμψυχο υλικό στον απελευθερωτικό αγώνα.

Σήμερα, απομεινάρια της εποχής αυτής σώζονται στο χωριό Τρίκερι κάποια από τα τρικεριώτικα αρχοντικά δείγματα της ισχύος των καραβοκύρηδων, εκκλησίες, καλντερίμια αλλά και ένας οικισμός χαρακτηριστικός της εποχής από άποψη σχεδιασμού και πολεοδομικής ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικός και ο παραθαλάσσιος οικισμός της «Αγίας Κυριακής» επίνειοκαι λιμάνι του Τρίκερι από την πλευρά του Αιγαίου.

Οι «Κότες» το μικρό ψαροχώρι, επίνειο και λιμάνι και αυτό αλλά από την πλευρά του Παγασητικού είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά κανείς ερχόμενος στα μέρη.

Το Νησί Τρίκερι αποκαλούμενο και απλά «Νησί» από τους ντόπιους, μοναδικό στον Παγασητικό, υπήρξε ο πρώτος οικισμός αλλά εγκαταλήφθηκε αργότερα όταν ο πληθυσμός μετακινήθηκε και έχτισε το σημερινό χωριό. Στο Νησί σήμερα υπάρχους δύο οικισμοί, του Αγίου Ιωάννη , που αποτελεί και το λιμάνι και της Αγίας Σοφίας.

Σημαντικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής το κτίριο του πρώην Μοναστηριού της Παναγίας.

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το συγκρότημα καταλήγει και ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό Τρίκερι και μέσω θαλάσσης στο Νησί.

Οι αποστάσεις μετακίνησης μεταξύ του Τρίκερι και λοιπών περιοχών είναι μικρές:
Τρίκερι-Αγ.Κυριακή: 5,0χλμ, 
Τρίκερι-Κόττες: 4,0χλμ, 
Τρίκερι- «Αλογόπορος»: 5,5χλμ
.